Als je denkt dat Nederland op culinair vlak niet kan tippen aan landen zoals Frankrijk en Italië, dan heb je het mis. Ok, misschien is stamppot rauwe andijvie niet echt een culinair hoogstandje, maar er zijn gerechten uit ons verleden die er mogen zijn. Wil je eens wat anders dan aardappels, groente en vlees op tafel zetten vanavond? Lees dan over de onderstaande Oudhollandse recepten en voeg een historisch tintje toe aan je avondeten.
Balkenbrij
Balkenbrij is een gerecht dat vooral in Twente, Gelderland en Limburg veel gegeten werd. Het is ontstaan als doel de goedkope delen van een varken te gebruiken en er iets lekkers van te maken. Voor het vlees werd vaak een varkenskop gebruikt, samen met spek, lever, kruiden, boekweitmeel en water. Dit koop je tot een brij en deze brij doe je in een broodvorm. Wanneer het is afgekoeld kun je het in plakken snijden en deze bakken of op je brood doen.
Filosoof
Een ideale manier om van je overgebleven groenten en andere ingrediënten af te komen is door er filosoof van te maken. Je neemt rundvlees en dit meng je met aardappels, uien, andere groenten en kruiden. Alles doe je samen met wat vocht in een ovenschotel, je bedekt het met deeg en doet het in de oven. Wanneer je het er later weer uithaalt heb je een heerlijke ovenschotel met een krokant korstje. Filosoof is te vergelijken met de Engelse ‘Shepherd’s pie’ en is heerlijk vergezeld met appelmoes of compote.
Snert
Snert is een hartige soep met als hoofdingrediënt erwten. Mocht je onder één van de gelukkigen behoren die wel eens een Elfstedentocht heeft bijgewoond, dan is dit gerecht je ongetwijfeld bekend. Snert wordt traditioneel gemakt met spliterwten, knolselderij en prei, maar hier kun je naar eigen smaak andere groenten aan toevoegen zoals aardappels, uien en wortelen. En een echten Hollandse rookworst mag dan zeker niet ontbreken, zowel als een stukje roggebrood.